Bölümlü Protezler

BÖLÜMLÜ PROTEZLER

Sabit protez uygulanamayan durumlarda yapılan protezlerdir. Dişsiz bölgenin önündeki dişe, protez metal kroşe  ile tutunur. Bir bölümlü protezde eksik dişlerin yerini dolduran plastik dişler, pembe ya da dişeti renginde bir altyapı ve bunları birbirlerine bağlayan metal bir altyapı bulunur. Bununla beraber en önemli kısmı dişlere tutunmasını sağlayan metal kroşeler kullanılmasıdır.
Çiğneme kroşeler yoluyla doğal dişler ve de kaide plağı yoluyla çene kemiklerinin üzerindeki yumuşak doku üzerinden çene kemiğine ileten protezlerdir.

Bu protezler, ağızda bulunan doğal dişlerin sayı ve konumlarının sabit köprü protezi yapımı için yeterli olmayan hastalara uygulanır ve gerektiğinde hasta tarafından çıkarılarak gerekli bakımı yapıldıktan sonra kolayca yeniden takılabilir. Bu protezler, ağızda bulunan doğal dişlerin sayı ve konumlarının sabit köprü protezi yapımı için yeterli olmayan hastalara uygulanır ve gerektiğinde hasta tarafından çıkarılarak gerekli bakımı yapıldıktan sonra kolayca yeniden takılabilir.

Parsiyel protez eksik dişler sebebiyle oluşmuş olan boşlukları doldurarak gülüşünüzü tamamlar. Bu protez sadece estetik değil fonksiyonel olarakdüzgün bir şekilde gerçekleşmeyen çiğneme fonksiyonunu da yerine getirmenize yardımcı olur. Beraberinde konuşmanızda oluşan fonetik problemleri de gidererek kelimeleri daha düzgün bir şekilde telaffuz etmenize yardımcı olur. Diş eksikliği sebebiyle kaybolan doku desteğini de sağlayarak dudak ve yanakları destekler ve bu şekilde yüzde oluşan çökme ve sarkmalar da giderilebilir.
Bu tür protezler her ne kadar hareketli protez olarak adlandırılsalar da iyi planlanmış ve hassas yapılmış protezler ağızda çiğneme ve konuşma sırasında nerdeyse hiç hareket etmez. Bununla beraber hasta tarafından rahatlıkla takılıp çıkarılabilirler.

Bu alanda yapılan yeni araştırmalarla metalsiz hareketli protezlerde yapılabilmektedir. Bunların hem ince hem de kroşelerinin dişeti renginde olması daha estetik sonuçlar elde etmemizi sağlamaktadır. Deflex adını verdiğimiz bu sistemle beraber metalin yaratmış olduğu allerjik reaksiyonlarda engellenebilmektedir. Ayrıca metalin kullanılmaması protezin ağırlığının da azalmasına ve hasta tarafından daha konforlu kullanılabilmesini sağlamaktadır.

 

HASSAS TUTUCULU HAREKETLİ PROTEZLER

Burada tutuculuk dişler üzerine gelen kroşeler yerine destek  dişlerin üzerine yapılan kronlar ve tutucularla sağlanır. Uygun diş ve kemik yapısı olan vakalarda hassas tutucuların yerleştirilmesi sayesinde, kroşelerin neden olduğu estetik bozukluk da engellenmiş olur.

Halk arasında çıt çıtlı protezler olarakda bilinen bu protezlerde hareketli kısım ağızdaki sabit protezlere özel tutucularla bağlanmaktadır. Hassas bağlantılı protezler planlanırken,  boşluğun önündeki ve arkasındaki dişler porselen ile kaplanır. Yapılan  dişler üzerine yerleştirilen pozitif ve negatif parçalar anahtar- kilit gibi birbirine kenetlenir. Böylece  kroşe görünmediği içn estetik açıdan rahatsızlık oluşmaz. En önemli avantajaları hem estetik hem de daha tutucu olamalarıdır. Maliyetleri ise normal bölümlü protezlere oranla daha fazladır.

 

Sık Sorulan sorular

1-Parsiyel protezin kancasız bir alternatifi var mıdır?

Parsiyel protezin kancasız alternatifi hassas bağlantılı (çıtçıtlı protezler) protezdir. Protezin dişlerden destek aldığı kısmı protezin içerisindedir ve görünmez.

2-Parsiyel diş protezimi nasıl temizlerim?

Parsiyel protezlerin temizliği tam diş protezleriyle aynıdır.

3-Parsiyel diş protezleriyle yemek yiyebilme

Parsiyel diş protezleri hem yumuşak dokudan hem de mevcut dişlerden destek alınarak yapıldığı için tutuculuğunda problem yaşanmaz. Rahatça kesme, ısırma ve öğütme fonksiyonları yapılır.

4-Parsiyel diş protezlerinin kullanımı

Parsiyel protezler kancalar yardımıyla dişlerden destek alırlar. Takarken ve çıkarırken ilk yapıldığında çok sıkı iken zamanla daha rahat takıp çıkarılır. Sabit protezlerin konforu ve çiğneme etkinliği parsiyel diş protezlerinde de beklenemez.

Randevu
E-Mail
Whatsapp
Telefon
Randevu
E-Mail
Whatsapp
Ara
Takip Et